Solen tittar fram idag *ler*

Ja minsann solen tittar fram idag, härligt *ler*. Igår när min sambo hade jobbat länge ända tills halv nio så kom han hem med pizza till oss två och lite godis så vi åt pizzan och hade det mysigt och sen såg vi på en bra film och åt lite av godiset som han hade köpt, så det blev lite alla hjärtans dag för oss också *ler*. Idag känner jag mig yr och lite illamående och sen drömde jag så hemskt också så att när jag vaknade så tog det lite tid innan man fick fatt om att det bara var en dröm och inte på riktigt som tur var. Det är så hemskt när man drömmer mardrömmar usch och fy. Jag känner mig också helt utmattad och trött och man kan sova typ när som men dom här symptomen stod det om när det gällde kvinnosjudomen Endometrios, jag ska skriva artikeln här som Margarita Blomberg som är specialistläkare i Endometrios har skrivit.

Lider du av ihållande menssmärtor som inte går över?
det kan vara endometrios.

Endometrios är en utbredd kvinnosjukdom som kan leda till infertilitet. trots det är sjukdomen okänd för de flesta. Symptomen är bland annat trötthet höjd kroppstemperatur, illamående, rikligare blödningar och svårigheter att ha samlag på grund av smärtorna, säger  Margarita Blomberg, specialistläkare i endometrios vid Östra sjukhuset i Göteborg. För den drabbade påverkas vardagen ofta drastiskt. Många har så starka smärtor att de ligger hemma och kräks flera dagar i månaden. Jag möter många överambitiösa tjejer som försöker studera och arbeta trots smärtorna. Många har kämpat så länge att de har utmattningssymtom när de  väl kommer i kontakt med sjukvården, och har svårt att orka gå vidare, säger Margarita Blomberg. Endometrios kan yttra sig väldigt olika från person till person, och man kan vara drabbad också utan att lida av de vanligaste symptomen. Därför är det viktigt att kontakta läkare om du har svåra menssmärtor som trots smärtstillande medicin och eller p-piller inte går över. Risken är över 70 procent att det är endometrios. Trots det är kunskapen om sjukdomen ofta dålig inom sjukvården och många tvingas gå med symptomen i åratal utan att bli diagnostiserade. Många kvinnor  fångas upp först när de söker hjälp för att de inte blir gravida. Då blir det extra jobbigt att inse att anledningen till infertiliteten är en sjukdom som de har haft i flera år, säger Margarita Blomberg. I dagsläget går endometrios inte att bota. Däremot går symptomen att lindra med hormonell behandling som tar bort blödningarna samt smärtlindring. Det är också viktigt med träning och rätt kost för att orka med att leva med sjukdomen. Det är lätt att bli deprimerad av smärtan, och en del kvinnor behöver psykologhjälp för att hitta det positiva i tillvaron igen, säger Margarita Blomberg.

Ja och värre är det för mig då jag inte kan ta hormonell behandling eftersom jag inte får ta östrogen längre pga att jag har blod som blir fort tjockt och bildar då proppar något som jag har ärvt efter min far och detta innebär alltså då i stort sett att där inte finns något botemedel alls för min del och det känns ju inte så roligt precis, men man får inse hur läget är och göra det bästa möjliga av det hela ändå, men det är jättesvårt för omgivningen att förstå varför man är så trött och varför man sover bort stora delar av livet, man får passa på att göra dom sakerna som är viktiga som diska, tvätta och städa när man känner sig något sånär eller det finns vissa dagar tack och lov som man känner sig pigg men dom är lätträknade, så det svåraste är nog ändå att omgivingen kan ha svårt att förstå detta, ja min sambo förstår det och har sett hur ont jag har och hur dåligt jag mår, men det är ju värre med svärmor och svärfar känner jag som inte kan förstå hur det är, mor och far vet vilket helvete jag har, jag hoppas att alla runt omkring en ska förstå hur det är, bara det att man inte kan ha ett jobb känns ju skit så ja just nu är man faktiskt deprimerad, att jag kanske inte kan få barn är inget problem för mig, då jag och min sambo inte har tänkt att skaffa barn, men jag menar det kunde ju ha varit ett ytterligare stort problem för oss, men som tur är så är vi nöjda med livet som vi har och att vi har våran katt så det är ju tur det mitt i det hela i alla fall.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0